Trafik

Trafik Sigortası Nedir?

      2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenen zorunlu trafik sigortası, kaza durumunda karşı tarafın zararlarını karşılamayı amaçlayan bir uygulamadır. Kazaya uğrayan tarafın mağduriyet yaşamaması için önceden alınan bir önlem olarak değerlendirilebilir. Araba sigortası olarak da bilinen uygulamanın esasları “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile belirlenir.

      Trafik sigortası, her yıl belirlenen limitler çerçevesinde yenilenen bir uygulamadır ve takip gerektirir. Düzenli olarak her sene poliçeyi yenilemek, kusurlu bir kazaya karışıldığı zaman araç sahibine maddi kolaylıklar sağlar. Kaza durumunda kazaya sebep olan taraf; karşı tarafın aracında oluşan zararları, sürücü ve diğer yolcuların tedavi ve hastane ücretlerini, ölümlü kazalarda ise ölüm tazminatını ödemek zorundadır. Aksi takdirde haciz, icra ve hapis gibi yaptırımlarla karşılaşabilir. Primleri düzenli olarak ödenen aktif bir trafik sigortası sayesinde yüksek maliyetli tazminatları sigorta şirketi karşılar.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

      Araç trafik sigortası sözleşmesinin kapsamı ve teminat bedelleri, sigorta şirketine ve aracın durumuna göre değişebilir. Avantajlı bir sözleşmeye sahip olmak için poliçe incelenmeli, ana ve ek teminatlar hakkında bilgi sahibi olunmalı, farklı sigorta teklifleri değerlendirilmeli ve tüm ihtiyaçlar poliçeye dahil edilmelidir.

      Trafik sigortasının kapsamına göre ödenen prim miktarı farklılık gösterebilir. Karşı taraf, üçüncü kişiler ve kamu mallarına verilen zararlar, poliçenin ödeme kapsamına girer. Örneğin, yolda seyir halindeyken bir elektrik direğine çarparsanız ya da kaza sırasında yol tabelasını devirirseniz bu hasarı sigorta şirketiniz sizin adınıza karşılar. Sadece kamu malları değil; dükkan, ev ve bahçe gibi üçüncü kişilerin malları da ödeme kapsamına girer.

Trafik sigortası;
  • Vücutta oluşan hasar tazminatı,
  • İlk yardım ve tedavi sırasında oluşan masraflar,
  • Daha ciddi durumlarda hayatını kaybedenlerin defin ücretleri ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının tazminatı,
  • Sakatlık ve tedavi sırasında oluşan maddi kayıplar,
  • Çalışamaz raporu alanlar için tazminat ve güvenceleri kapsar.
  • Karıştığınız kazada hatalı değilseniz fakat aksi iddia edilip dava ediliyorsanız avukat ve dosya masraflarınız da poliçe kapsamında karşılanır.

Trafik Sigortası için Gereken Belgeler

  • TC kimlik numaranız,
  • Araba ruhsatının iki yaprağı.

  • Sol altta bulunan butona bastıktan sonra Whatsapp’dan gerekli belgeli yollayarak anında dönüş alabilirsiniz.